Ako mama dvoch drobcov potrebujem mať doma po ruke nejaké drobnosti na vyjedanie. Možno to tiež poznáte. Ako nutričná špecialistka sa však nestotožňujem zo zložením väčšiny sladkostí a pochutín, ktoré bežne dostať v obchode. Preto často veľa chutných drobností pripravujem doma. A muffiny sú naozaj rýchla a jednoduchá voľba, ktorá vždy padne vhod.

Najradšej preto pripravujem podľa možnosti podobné snacky doma. Neznamená to, že by som nekupovala nič bežne v obchode. Aj tam sa dá nájsť dosť možností, po ktorých môžete, ako rodič, siahnuť s pocitom, že je to pre vaše dieťa dobrá voľba. Tomu sa však môžem povenovať v inom článku.

Dnes som si pre vás pripravila recept na šťavnaté hrnčekové muffiny, ktoré máte hotové naozaj behom chvíľky. Sú vhodné pre deti od jedného roka a dobre poslúžia ako na raňajky, tak ako desiata alebo olovrant. Môžete ich využiť ako tzv. finger food (jedlo do rúčky) alebo na cesty.

Receptov na jednoduché muffiny nájdete na internete mnoho. Ja sa väčšinou riadim tým, čo potrebujem doma minúť. U mňa preto padla voľba na muffiny z banánov, pretože už začínali byť prezreté. Vďaka tomu sú ideálne na použitie do koláča. Čím prezretejší banán, tým má vyšší podiel cukru a prirodzene dokáže osladiť. Do cesta tak nie je nutné pridávať toľko cukru.

Okrem toho som do cesta použila namiesto múky ovsené vločky. Tie sú dobrým zdrojom vlákniny a muffiny z nich sú krásne vláčne, no nie príliš gumové. Krásne sa rozplývajú a netvorí sa z nich v ústach taká „žuvačka“. Osobne radšej využívam pri pečení múku z ovsených vločiek, pretože cestu dodá úplne inú štruktúru. Dá sa bežne kúpiť v obchode, ale dokážete si ju doma jednoducho vyrobiť aj sami tak, že pomeliete dávku ovsených vločiek vo výkonnom mixéri.


Recept na banánové muffiny s kúskami čokolády

(doba prípravy: 15 minút, doba pečenia: 20-25 minút; šálka = cca. 250ml)

  • 2 zrelé banány
  • 1 stredne veľké jablko
  • 2 šálky ovsených vločiek (1 zomelieme a 1 necháme vcelku)
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky kyslého mlieka
  • 1/2 šálky cukru (pokojne aj viac alebo menej podľa vlastnej chuti)
  • 1/2 balíka prášku do pečiva
  • čokoládové chipsy alebo kúsky nalámanej horkej čokolády
  • škorica alebo perníkové korenie

Postup

  1. Banány si popučíme na hladkú kašu.
  2. Jablko zbavíme jadrovníka a rozmixujeme s trochou vody vo výkonnom mixéri na kašu a pridáme k banánovej zmesi.
  3. Pridáme vajcia, kyslé mlieko, olej a premiešame.
  4. V mixéri si rozmixujeme 1 šálku ovsených vločiek na múku a prisypeme k mokrým surovinám.
  5. Pridáme tiež cukor, čokoládové chipsy a prášok do pečiva.
  6. Dochutíme korením podľa výberu (2 ČL škorice alebo perníkového korenia).
  7. Premiešame a podľa hustoty postupne prisypávame nepomleté ovsené vločky. Nemusíme použiť celú dávku, konzistencia cesta sa môže líšiť v závislosti od veľkosti a zrelosti banánov. Mali by sme docieliť hutnejšiu konzistenciu. Pri ovsených vločkách však treba byť opatrní, pretože dokážu cesto prirodzene zahustiť vďaka vysokému obsahu vlákniny. Niekedy stačí teda nechať cesto trochu postáť predtým, než chcem pridávať ďalšie vločky.
  8. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny, ktoré naplníme približne do trištvrte.
  9. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia, 20-25 minút v závislosti od typu rúry.